Joodse amandelkoek met rozijnen

Bereidingstijd: 1 uur en een kwartier.

Ingrediënten: 280 gram bloem, flinke mespunt zout, 50 gram gezeefde poedersuiker, 6 eetlepels olijfolie, 100 gram gewassen rozijnen zonder pitjes, 2 deciliter zoete rode wijn, 1 ei, 1 eierdooier, 4 eetlepels oranjemarmelade, 100 gram gezeefd paneermeel, 100 gram gemalen amandelen, 100 gram gemalen gepelde hazelnoten, 300-400 gram donker/liuine basterdsuiker, 25 gram boter, poedersuiker.

Bereiding:

 1. Doe 250 g bloem met bijna al het zout, de poedersuiker en 3 eetlepels olie in een kom. Roer alles met een mes door elkaar en kneed er een enigzins samenhangend mengsel van.
 2. Voeg de rest van de olie en zoveel koud water toe als nodig is om een soepel deeg te vormen; kneed niet langer dan nodig is. Verdeel het deeg in drie evengrote porties.
 3. Bestuif het aanrecht met de rest van de bloem en rol de porties deeg na elkaar uit tot lappen van 1/3 cm dik, zo groot als de bodem van de vorm. Zet de deeglappen, bedekt met een doek, even weg op een niet te warme plaats. Zet de rozijnen in een kleine steelpan op met zoveel warm water dat ze juist onderstaan en laat het water 2-3 minuten koken.
 4. Giet het water weg en voeg de wijn toe. Laat de rozijnen op een warme plaats wellen.
 5. Klop het ei en de eierdooier los met 1 eetlepel water.
 6. Roer er dan de oranjemarmelade, 60 g paneermeel, de amandelen en de hazelnoten door met de basterdsuiker.
 7. Beboter de bakvorm. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm die voor.
 8. Schep de rozijnen met het weekwater door de eieren met noten.
 9. Roer hier weinig zout door en, als het mengsel tamelijk zacht is, de rest van het paneermeel. Verdeel de inhoud van de kom in twee porties van gelijke grootte. Leg een deeglap in de bakvorm, strijk de helft van de vulling op de deeglap uit. Leg daar weer een deeglap op met de rest van de vulling en dek die met de laatste deeglap af.
 10. Zet de vorm in de oven.
 11. Laat het deeg gaar worden en het gebak daarna in de oven bekoelen.
 12. Keer de vorm om op een taartrooster en laat het gebak koud worden. Stuif er poedersuiker op en snijd het gebak in ruitvormige stukken.